2019. július 18., csütörtök

A rögzített stoki


A rögzített stoki kinagyítva


A képen elfoglalt helye

Az átlagos ember átlagos otthonában nincsenek a padlóhoz rögzítve a beredezési tárgyak, a könnyebb bútorok mozgathatók. Rögzítésre azért van szükség, mert mondjuk csövek futnak a bútorban (pl. a konyhában) vagy a szekrényt a falhoz kell csavarozni, hogy ne boruljon le. A rögzítés célja az állagmegóvás és a biztonság.

A börtönben, különösen az elkülönítésre szolgáló helyiségekben, szinte minden börtönben azt látjuk, hogy a bútordarabok rögzítve vannak a padlóhoz. Ennek a kövekkező az indoka:

- a fogvatartott ne tudjon kárt tenni magában
- ne tudjon másban sem kárt tenni
- ne tudjon törni-zúzni

Ezek teljesen logikus és praktikus érvek egy börtön biztonságos működéséhez, és más helyeken is vannak rögzített bútorok, például rendőrségi fogdákon, pszichiátriákon, nevelőintézetekben, de repülőtereken, iskolákban is, amik elvileg nem fogvatartási helyek. Szociológiai értelemben ezeknek a bútoroknak az a funkciójuk, hogy a személyeket korlátozzák a mozgásukban, és megakadályozzák, hogy olyat tegyenek, ami által kivonhatják magukat a hatóságok felügyelete alól. Ha például egy nem rögzített székkel valaki a börtönben olyan súlyosan károsítja meg magát, hogy kórházba kell szállítani, máris el tudja érni azt, hogy a fogvatartási körülményei lazuljanak.

Kérdés az, hogy mennyisre képes az adott tárgy betölteni ezt a funkciót?

A képen látható szék váza acélból van, az ülőkéje pedig általában kemény fából. A fa gyúlékony, ezért veszélyes, a gyakran sarkos és éles acélváz pedig kifejezetten veszélyes lehet, mert:
- a fogvatartott le tudja fejelni,
- vagy rá tud lökni valakit,
- vagy, ha le kell fogni, dulakodás közben bárki megsérülhet.
Érdekes módon azonban ennek a széknek ott kell lennie a fogdában, hogy a fogvatartott rá tudjon ülni, és egyébként szabályok írják elő, milyen berendezési tárgyakkal kell ellátni egy ilyen helyiséget.

Újabb börtönökben az ilyen ülő alkalmastosságok, az asztal lábából lógnak ki, kerek alakúak, az élük tompa, és a felületük kisebb. Ilyen székeket amerikában és Nyugat-európában lehet látni. Ezek a tárgyak nem tűzveszélyesek, valamint nem alkalmasak önkárosításra és támadásra.

Külön gond, hogy a fogdahelyiségekbe nagyon nehezen lehet CCTV kamerákat szerelni. Ezeken keresztül lehetne a fogvatartottat figyelni. Bizonyos helyzetekben kifejezetten kell a kamerás megfigyelés, de ez pszichés szempontból rendkívül kényes helyzeteket teremthet:
- a fogvatartott nem tud önkielégítést végezni
- érzi az állandó megfigyelést, ami teljesen természetes állapot
- és esetleg hozzászokhat a megfigyeléhez, és nem fogja érdekelni, ami viszint veszélyes jelenség a mentális állapot szempontjából
- a vécé használat és a CCTV kamera kapcsolatára még kitérünk később, ez is jelentős probléma
- gondot okoz továbbá, hogy a képet figyelni is kell, és a személyzet is kimerül a képernyők bámulásától

Dispositif:
A rögzített bútorok tovább csökkentik a mozgásszabadságot, és ennek következtében valamilyen szempontból kényelmetlen testpozíciókat kényszerítenek a fogvatartottakra, ami nagyon hasonlít a stressz-pozícióra, ami agressziót eredményezhet. Azaz: nem csak az elkülönítés valósul meg, hanem lelki és testi diszkomfort is társul az izolációhoz a rögzített bútorok miatt.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése