2019. július 23., kedd

Tiltott tárgyak az asztalon


A képen balról jobbra a következő tiltott tárgyak láthatók:

1. valamilyen kis nejlonzacskó, amiben feltehetőleg drog van
2. két kokain csík
3. mobiltelefon
4. a csik felszívásához használt rudacska vagy összetekert pénz
5. fecskendő és tű
6. kanál

Mindezen tárgyak, nyíltan - a tipikusan magyar - zárkaasztalon vannak. Ennek az ábrázolásnak nyilván az a célja, hogy a szemlélővel közölje, hogy a mobiltelefonok és a drogok bent vannak a börtönökben.
A mobiltelefon sematikus alakjából következtethetünk arra, hogy mikor készülhetett a rajz. A telefon feltehetőleg egy Nokia 6120-as vagy egy Nokia N95-ös, amik 2007-2009 tájékán voltak újabb telefonok. A telefonok közös jellemzője, hogy kamera volt rajtuk, és ezért különösen veszélyesek lehettek a börtönben, értékük pedig óriási volt.
Mindenképpen ellentmondás van az injekciós tű és a kokaincsíkok között, a kokaint ugyanis nem injektálják, ugyanakkor a kanál a heroin felforralásával való. Lehetséges, hogy a rajzoló csak a tiltott tárgyak könnyen elérhetőségét akarta szemléltetni.

A tiltott tárgyak mint szimbólumok

1. A mobiltelefon

Még a Rendőrtiszti Főiskolán vagy talán a váci bv-s tiszthelyettes képzőn halottam, hogy a magyar börtönökben az ötvenes években csak meghatározott számú sorból álló levelet lehetett írni. Ha a rab többet írt, akkor a nevelő megkérdezte, hogy az elejéből vagy a végéből vágjon le egy darabot, hogy valóban kijöjjön a sorok száma. Ma már korlátlan a levélírás lehetősége, és a fogvatartottak bármennyi levelet kaphatnak. A mai börtön levelezésnek érdekes módon a kábítószer-probléma vet gátat. Több esetben előfordult, hogy a beérkező levelekben kábító hatású anyag, új pszichoaktív anyag volt feloldva. Ezért egyes börtönökben úgy döntöttek, hogy a leveleket lefénymásolják, és a másolatot adják oda a fogvatartottnak. A jelenleg végzett munkámból eredően tudom, hogy így biztosan lát a személyzet minden egyes levelet, a fogvatartottak hozzátartozói egyre kevesebb olyan levelet küldenek, amelyben valamilyen intim részlet vagy fénykép található.

A levél és a telefon, vagy bármilyen olyan információcsere, ami által a fogvatartott a kintiekkel érintkezik, a külvilággal való kapcsolattartás része. A telefon sokkal intezívebb kapcsolatot enged meg a külvilággal, mint a levelezés, de nem mindig vizuális az általános értelemben. A telefon ugyanakkor személyes indulatokat szülhet, és a börtönbeli telefonálás szabályait nehéz betartatni, és óriási az igény a rendbontásra.

A magyar börtönökben 2015-től legális mobiltelefonok vannak, azaz maga a börtönszervezet adja a mobiltelefont a fogvatartottaknak. A használat szabályai még így is szigorúak, és a percdíja magasnak tűnik. A percdíjak árával az OPCAT NMM is foglakozott. Ilyen körülmények között elképzelhető, hogy még mindig becsempészik a teelfonokat a börtönbe.

Korábban számos helyen elemeztem ezt a képet:


A kép értelmezése szakértői fókuszcsoporton zajlott. Az egyikük azt mondta, hogy a rajzon olyan perspektívás torzulás van, ami arra enged következtetni, hogy a képet eredetileg egy mobiltelefonnal készítették, majd a képernyőről másolták le. A fenti kép szintén 2010 környékéről származik, amikor már voltak kamerás mobiltelefonok.

A mobiltelefonok ugyanakkor rendkívül veszélyesek a börtönben, és a szabályzásra szükség van, bármennyire is feltehető, hogy a évek múltán ez nevetségesnek fog tűnni, csakúgy mint az ötvenes évek levélellenőrzési gyakorlata manapság. A mobilokkal szerveztek már véres, sok áldozatot követelő börtönlázadásokat. Ilyen szempontból a mobiltelefon a börtönben nem csak státuszszimbólum, hanem veszélyes fegyver is. Katie Piper támadója a börtönbe csempészett mobiltelefonról továbbra is üzentgetett a kénsavval megtámadott hölgynek.

Az okostelefonoknak köszönhetően különféle börtönvideók láttak napvilágot, sokkal nagyobb betekintést engedve a börtön belső világába és szönyűségeibe, ezzel növelve a spektákulum jelenségét.
Videók kerültek fel az internetre, amelyeket brit börtönökben készítettek mobiltelefonnal, és bemutatják, hogy a fogvatartottak legal highs-okat használnak. Az egyik ilyen videón egy fogvatartott a földön fetreng és "agonizál" a viszonylag nagyobb Onley Börtönben.
Más videók börtönlázadásokat örökítenek meg belülről, valamint egy hirhedt képsoron Braziliában egy fogvatartottat több matracba csomagolva égetnek élve el egy börtönudvaron. Az utóbbi eset a Feira de Santana, észak-kelet braziliai börtönben történt 2016 májusában, a rajz keletkezése után sok évvel.
Foucault körülbelül úgy írta le a spektákulum fogalmát, hogy az egy olyan látnivaló, ami megerősíti a hatalmat a nyilvános kivégzés által, de részvétet ébreszt az áldozat iránt. A brazil börtönöket a gengek irányítják az SPT szerint is. Teljesen egyértelmű, hogy a nyilvános elégetés az adott geng hatalmát erősíti, és részvétet kelt az áldozat iránt - éppen a mobiltelefonos felvétel révén -, hiszen a videót rengetegen megnézték. Tudnivaló azonban, hogy a brazil rendőrségi korrupció és a börtöngengek tevékenysége szorosan összefügg. A legnagyobb brazil börtöngeng, a PCC önvédelmi formáció is.

Létezik egy olyan narratíva is, hogy a börtönökből illegális mobiltelefonokkal szervezik az idős emberek megtévesztését szolgáló csalásokat (ún. unokázós csalások) és zsarolásokat.

Dispositif: A mobiltelefon tiltását az állam szervezi, ellenőrzi, de mégis hiba csúszik a gépezetbe, és ezért a börtönök pokoli helynek tűnnek. Így, többszörösen közvetett módon, az állam nagyobb hatékonysággal képes a generális ellenőrzést kiterjeszteni, és a populista mozgalmak jobban ki tudják használni az elrettentő büntetőpolitikai retorikát.
A mobiltelefon nem lehet jelen a börtönben hanyagság és korrupció nélkül. A képen a mobiltelefon ábrázolása azt is jelenti, hogy ennek a fogvatartottak a tudatában vannak, és ezeknek az illegitim szabályszerűségeknek jobban engedelmeskednek, mint a jogszabályoknak. Ilyen módon a börtön nem rehabilitál, hanem visszakényszerít a bűnelkövetői életútra.

2. Kokain

A börtönben kockázat a kokain használata, mert egyrészt nagyon drága, másrészt a börtön a zárt jellege miatt nem az a közeg, ahol ezt a típusú drogot használni lehetne, elsősorban a drog hatásmechanizmusa miatt. Legalábbis ez volt az a narratíva, amit nekem - a látszólag a drogokhoz és azok hatásmechanizmusához értő őrszemélyzet - mondott 15 éve, 2005-ben, azonban egy 2014-es EMCDDA jelentés szerint a kokaint igenis fogyasztják a börtönben. Az a kevés tanulmány, ami a kérdéssel körülbelül 2010-ig foglakozik, nem említi a szert a börtönben való fogyasztás kapcsán. Erre a diszkurzív magyarázat az volt, hogy a fogvatartottaknak nincsen pénze, és nem tudják megvenni a drága drogokat. Pedig a kokain rövid hatása eufóriát okoz, növeli az önbizalmat és a szexualitást. Ezek kívánatos dolgok a börtönben, hiszen ezektől vannak a fogvatartottak megfosztva. Talán a szexualitást is beleértve teljesen érthető, hogy a börtönben a kokainra hatalmas kereslet van. Ha csak az SSS-t (élménykeresés skála) összetevőit szemléljük, egyértelmű, hogy a börtön szociális szerkezete vonzza a kokaint. Az élménykeresés és a pszichopátia között lévő többkomponenses kapcsolat vagy hasonlóság (indulatvezérlési problémák, drog és alkohol használat, szerencsejáték, kockázatkeresés, promiszkuitás, felelőtlenség, rossz unalomtűrés stb.) különösen riasztó annak a fényében, hogy a börtön zárt hely, hierarchikus társas struktúra és áldozat típusú rabok és a könnyen befolyásolható személyzet együttes tartózkodási helye.
A rajzon szinte biztos, hogy a gazdagság és a menőség kifejeződése a kokain ábrázolása. Valamilyen szempontból álmodozási is lehet, azaz egy olyan fajta önámítás, hogy a benti lét és a kinti nem különbözik egymástól, hiszen bent kokain is lehet.
Nem teljesen vehető ki a rajzon, hogy a kokaincsíkok alatt mi szerepel, de szinte biztos, hogy valamilyen szívóalkalmatosság. Lehetséges, hogy az alkotó a kis zacskóban is kokaint akart ábrázolni.

Dispositif:  A börtön általános vélekedés szerint olyan hely, ahol nyomorognak az emberek, rosszak a körülmények. Más nézetek szerint a börtön sokkal jobb hely, mint mondjuk egy szegény település marginalizálódott vagy szegregálódott része. Megint egy másik vélekedés szerint a társadalom számára igenis az a hasznos, ha a rabok rosszabb körülmények között vannak, mint a becsületes, de nem jómódú emberek. (Less eligibility.) Mind a három vélekedésben van igazság és van tévedés és előítélet is. Ha ezeket szétszedjük, elválasztjuk egymástól, nyilvánvaló az elnyomás manifesztációja:
- nyomor és rossz körülmények --- valódi és látszateredmények a börtönreform terén
- társadalmi problémák börtönbe küldése --- mobilizáció a gettó és a börtönök között
- társadalmi előítéletesség --- bűnözés a börtönben

3. Heroin

A heroin a leggyakrabban használt drog az európai börtönben (nem feltétlenül a magyar börtönökben).  A narratíva ugyanaz volt 15 éve, mint a kokainnál, hogy a magyar fogvatartottaknak nincs pénze megvenni a heroint, és így más pótszerekhez nyúlnak: korábban a klonazepámhoz, mostanság 2020 tájékán pedig az új pszichoaktív anyagokhoz. Ez a narratíva reálisabbnak tűnik, mint a kokain hiánya.
A fecskendő, tű és kanál parafelnáliák, azaz a drog fogyasztását lehetővé tévő eszközök. A kanál semmilyen szinten nem tiltott tárgy, a másik kettő tartása a jelenlegi magyar börtönökben szigorúan ellenőrzött engedélyhez kötött. Érdekes, hogy a kanál arra utal, hogy a börtön, ami a képen van európai börtön, ugyanis Európába inkább a dél-nyugat ázsiai heroin érkezik, amit savban kell feloldani és melegíteni kell.
A tű a börtönökben sajnos a fertőzést terjeszti (HIV, HCV), ezért kifejezetten veszélyes.

Dispositif: A börtön nem tud mit kezdeni a kábítószer-problémával, nem tud szisztematikusan fellépni az ártalmak ellen, sőt a börtön valahogyan a drogfogyasztói szubkultúrára nevel, ezzel mindinkább elősegíti a marginalizációt.              

2 megjegyzés: