2019. július 15., hétfő

A fogdahelyiség szellőző




Jelen blog nem kifejezetten a magyar börtönvilágról szól, hanem a börtön szimbólumrendszeréről, azonban nem lehet attól elvonatkoztatni, hogy a rajz feltehetőleg egy magyar börtönben/ről készült. Nem célom a magyar börtönrendszer kritizálása és a szolgálati titkok megsértése sem, ezért nem tehetek itt közzé olyan tényeket, amelyek konkrét helyszínnel kacsolatosak, és bármilyen módon veszélyeztetik bármelyik magyar börtön biztonságát és rendjét.
A képen ez a részlet bal oldalon, a középtájon látható, és az eddig elemzett szimbólumokkal ellentétben jellegzetesen magyar. A magyar börtönök többségére 2010 (és talán 2019-ben is) táján az volt jellemző, hogy a fogdahelyiségek, ahol a fogvatartottakat elkülönítik a többiektől, a jellegzetesen a XIX. század végén épült börtönépületek földszintjén kaptak helyet. A helyiségek fűtését és szellőzést rendkívül nehéz munka volt megteremteni vagy renoválni. A képen látható fűtésrács magyar jellegzetesség, és arra utal, hogy a rajz készítője nagyon jól ismeri a magyar a börtönvilágot. A rács egy lyuggatott acéllemez, ami mögött a fűtőtest helyezkedik el.
A fogda ingerszegény környezet, ezért ez az a hely a börtönben, ahol a legtöbb falfirka található, mert a fogvatartottak igyekeznek elütni valahogy az időt.
Magam is beszéltem több fogvatartottal, akik hallucinációhoz hasonló élményekről számoltak be a fogdán. Az egyikük azt mondta,hogy éppen egy ilyen rács mögül hallott titokzatos hangokat, meg patkányok kaparászását.

Dispositif: A régi börtönök, tömlöcök mindig a pincékben voltak. Ennek a néha kimondott célja a fogvatartottak embertelen körülmények között való tartása volt azzal a céllal, hogy a fogvatartott ne érezze jól magát. Ez a jellegzetesség a mai napig fentmaradt a világ azon börtöneiben, ahol a fogdák a földszinten, a szaniterben vagy esetleg a pincében vannak.
Az emberi jogok és a diszpozíció összefüggését alátámasztóan az elkülönítés kapcsán részletes dokumentumot publikált a CPT és Juan Méndez, az ENSZ speciális jelentéstevője is.
A börtönszemélyzet és a rabok együtt, saját erővel kényszerülnek megoldani egy olyan helyzetet, ami embertelen bánásmódhoz vezet. A társadalom nem képes olyan rendszert/berendezkedést létrehozni, ami támogatná a humánus(abb) börtön létrejöttét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése