2019. július 22., hétfő

Patkányok a fogdán - "Csináljátok Juliával!"


A patkányok helye a nagy képen


Két patkány képe kinagyítva

Van pár olyan szimbólum a börtönrajzokokn, ami inkább csak azt kívánja szemléltetni, hogy mennyire rossz állapotban van a börtön, de a valóságban nincs ott, vagy csak alig tapasztalható. Ilyen  például a lehulló vakolat, amikor kilátszanak téglák.


Ezen a képen csodálatos képen például a tégla azt jelenti, hogy a lány a börtönben van, vagy a börtönön kívül, de az alany bent. A tégla maga a fal, ami tartja a rácsokat és elválaszt a vágyott vénusztól.


Ezen a kidolgozott és színes festményen a tégla azt is kifejezi, mint az előző képen, de nő helyett itt virág szerepel (ami lehet erotikus töltetű is). Azonban ezen a képen jelen van a hulló vakolat is, ami azt kívánja közvetíteni, hogy a börtön omladozik. Nem arról van szó, hogy a börtönt szétfeszíti a rabok szabadságvágya, hanem inkább arról, hogy a börtön állapota, a feltételek, embertelenek. E tekinetetben a téglák ábrázolása alig különbözik a patkányétól.

Tehát a patkány ábrázolása az embertelen lakhatási körülményekre utal. A legtöbb börtönben a fogdák sötét és nedves helyek, mint korábban írtuk, a földszinten vannak, ahol nagyobb valószínűséggel bukkanak fel a patkányok.

A patkány sok szempontból kötődik a kínzáshoz. Több szépirodalmi műben jelenik meg (1984, Amerikai pszichó), de a Trónok harcában is. Ezekben a jelenetekben a patkányok szétrágcsálják az embereket. Egyes jelentések szerint a patkány általi kínzás a huszadik században előfordult dél-amerikai országokban. Nem valószínű, hogy ezek a brutális jelenetek megfordultak a rajz alkotójának fejében, de ezt kizárni sem lehet. Az Amerikai pszichó rendkívül gonosz és elvetemült, míg az 1984 szintén gonosz és elvetelmült, de az államgépezetet is rendkívüli erővel ábrázolja. Ez a kapocs a Disposiffal.

Más jelentések arról számolnak be, hogy egyes brit börtönökben igenis vannak patkányok, és azok PTSD-t, szorongási rohamot és depressziót okoznak  fogvatartottaknak. Amikor egy brit fogvatartott panaszkodott a patkányok miatt, az őrök azt mondták neki, hogy "ez nem szálloda, hanem azért került ide, hogy megbüntessék". A 2016-os portugáliai CPT látogatás a lisszaboni börtönben talált patkányokat.

A patkányok jelenle a börtönben azt is jelenti, hogy az embernek az állatokkal kell megküzdenie, mint egy olyan világban, amikor még nem létezett gondolkodó ember (kb. 70 ezer évvel ezelőtt), és az ember az állatokkal egyfolytában harcban állt a létért való küzdelemben (Y. N. Harari: Sapiens, az emberiség rövid története, 17.oldal). Ilyen szempontból ki lehet azt mondani, hogy a börtönökben tapasztalható emberi élmény fosszilis, azaz a börtönben olyan emberi egzisztenciális körülmények vannak, mint a társadalmak előtti időkben. Ezt korábban is kimutattam a börtönbeli szexuális depriváció okán.

Dispositif: az állam nem direkt módon kínoz a patkánnyal, ahogy a százegyes szobában történik az 1984-ben, és nem is olyan bestiális módon végez az állam az áldozattal, mint Bateman a lánnyal az Amerikai pszichóban, hanem az állam módszere indirekt. Ez azt jelenti, hogy az állam passzívan hagyja, hogy patkányok legyenek a börtönökben. Nem kell mondani, hogy a börtön zárt hely, és hogy a legtöbb börtönben sokan vannak, és többen vagy sűrűbben vannak az emberek a börtönökben, mint egyéb helyeken. Éppen ezért az indirekt és passzív magatartás az állam részéről egy igen manifeszt dispositif szál, vagy egy különösen gonosz elem a gépezetben. Az is döbbenetes, hogy a patkányokat a börtönökben igyekeznek kiirtani, de ez nem sikerül, és lehetetlen megtalálni a felelőst. Az egymásra mutogatás ilyen szempontból a dispositif ugyanolyan eleme, mint a patkány jelenléte a börtönökben (vagy egyéb állami fenntartású intézményekben pl. kórházakban).    





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése