2019. június 5., szerda

A kés


Az 1. alak jobb kezében egy éles kés van, amit az öklében tart. A kés szablyaszerű és hegyes. Az alak tartásából ítélve a kés támadásra szolgál.
A börtönökben az ilyen kés tiltott tárgy, és fokozottan veszélyes a biztonságra. Bármennyire is tiltott tárgy az ilyen kés, a börtönben mindig jelen van. Ez és sok más hasonló tény arra utal, hogy a börtönben végzett biztonsági munka nem lehet teljes hatékonyságú. Ez nem azt jelenti, hogy a börtönben nem szükséges biztonsági munkát végezni, azonban az ebbe a munkába vetett totális hit káros, és félrevezető lehet. A társadalom úgy vélekedik a börtönről, hogy az egy totális intézmény, de a börtön korántsem az. Jogvédő civilek úgy gondolhatják, hogy a börtön totális intzémény, mert olyan mértékben nyomja el a fogvatartottakat, ami már nem megengedett. Ebben a tekintetben egyet lehet érteni a civil szervezetekekkel, hiszen minden nem megengedett (illegitim) elnyomás a dispositif része. Az illegtim szót itt több értelemben lehet használni:
- törvénytelen
- nem egyezik az elvárásokkal
Az utóbbi értelemben a kés jelenléte a börtönben nem egyezik a társadalmi elvárásokkal, de mégis jelen van, ezért illegim, amellett, hogy illegális is.
Nem el fogadott, törvénytelen, veszélyes. Ezt jelenti a kés. A motiváció mögötte a kitörés vágya.

Dispositif: Mégis akkor mi tartja fent a hatalmat a börtönben, ha nem a biztonság? A biztonság tökéletlen, mégis elnyomottak a fogvatartottak. Ez két olyan tény, ami egymásnak élesen ellentmond. Úgy fejthetjük meg ezt a rejtvényt, hogy nagyobb látószögből szemléljük a problémát. A biztonság tökéletlensége és a rabok elnyomatottsága egy rendszert alkot, vagy egy dinamikus rendszer részeit képezi ez a két jelenség.

Még legalább három koncentrikus "pajzs" védi ezt a rendszert az összeomlástól (pl. kitörtéssel végződő börtönlázadás)
- jogrendszer
- államgépezet
- társadalom/hatalom
Mindhárom "pajzs" a dipositif része. Ha ezek összeomlanának, maga az állam szűnne meg létezni, ami lehetetlennek tűnik.

A börtön "zárt" rendszerén belül még más elemek is támogatják azt, hogy a "kés" és a rabok elnyomása együttesen jelen legyen, ezek:
- a rabok és az őrök közötti nem elfogadott/megengedett szövetségek
- a rabok állandó jelenléte a börtönben az őrökkel szemben
- a rabok csoportjai (gengek) közötti ellentétek
- mindenféle depriváció és kínálathiány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése