2019. június 13., csütörtök

Könnycsepp tetoválás


A szemek alatti börtön könnycsepp tetoválás sok mindent jelenthet:
- a leggyakoribb megfejtés az, hogy az illető embert ölt (a saját tapasztalatom szerint ez nem igaz)
- szintén gyakori interpretáció, hogy a könnyek pusztán a börtönben lehúzott köröket jelentik
- de azt is jelethetik, hogy a fogvatartottat elhagyta valaki, vagy elvesztett valakit
Az utóbbi két jelentés a deprivációra utal. A szabad világ annál jobban veszti el a régebbi vagy eredeti jelentését, minél több ember tűnik el belőle. A kinti világot azokkal a személyekkel fenttartott interakciók jelentik, akikkel korábban a fogvatartott kapcsolatban állt. A jó kinti világ a jó kapcsolatok összesége. Ez a jó kinti világ merőben különbözik a börtön világától, de valahogyan mégiscsak a börtön eleme, mert a börtönbeli szelf-reperezentációs hatások miatt torzul.
Sok rab "vetít" a kinti világról, azaz ferdít, nem azt mondja el, ami a valóság. Hogy ezt a kreaált valóságot alátámassza, nagyon is leképzelhető, hogy egy jól értelmezhető szimbólumhoz nyúl: tetoválást készíttet.
Tehát az is lehetséges, hogy a könnycsepp tetoválás csupán a fogvatartott vágyait, félelmeit, álmait fejezi ki.
A könnycsepp nem ott jelenik meg, ahol a valóságban szokott, azz orrnál, hanem a szemek külső oldalánál. Emiatt a tetoválás még inkább szimbólikus.

Dispositif: A társadalom az igazságot úgy veszi el a fogvatartottól, hogy a legelemibb szükségleteiről is hazudni kényszeríti. Nincs teljes igazság, de az igazság még részleges sem lehet. Színjáték és látványosság a börtönbeli haverkodás.

Idézet a Bibliából:1. Korintus 4:9: "Úgy gondolom, Isten nekünk, apostoloknak az utolsó helyet adta. Mindenki szeme láttára odaállított bennünket, mint akiket már halálra ítéltek. Így az egész világ bennünket néz — az angyalok is, meg az emberek is."
Allítólag ezeket a szavakat kezdte mondani Edmund Campion, 1581-ben, a brutális kivégzése előtt.Talán innen ered Foucault spektákulum (ti. az egész világ bennünket néz) fogalma.       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése