2019. június 5., szerda

Mária tetoválás az 1. alakon


Nem vagyok benne teljesen biztos, de nagyon úgy tűnik, hogy ez egy Mária-ábrázolás. Mária a képen imádkozik. Sokféle Mária ábrázolás létezik, az imádkozás a közbenjárásra utal. Amennyiben ezt a tartalmat úgy értelmezzük, hogy egyfajta hiányt tölt be, akkor a védelem hiányára gondolhatunk.
Érdemes megfigyelni, hogy a teljes képen nagyon kepés női szimbólum. "A női princípium egy szemléletmód. Kiindulópontja, hogy minden élet forrása a nő, mindenki egy anyától születik, minden megnyilvánult a teremtés által nyer anyagi formát, és a teremtés letéteményesei a nők az anyagi világban." - írja F. Tóth Gabriella. Ugyanakkor azt is kiemeli, hogy a női princípium fontos része a "szeszély", amitől retteg a racionális világ. És valóban, mintha a teljes kép rendkívül tudatos lenne, nem enged meg semmilyen szeszélyt, ez a férfiak világa.
Sok börtönrajzon a nő csak mint szexuális tárgy jelenik meg. Ezen a rajzon mégis szentként, anyaként szerepel.
Egy hosszabb gondolatsorral levezethető, hogy pár fogvatartottnak csak a megszületés és az anya jeenti azt, amiben biztos lehet, hogy jó dolog történt vele. Ez rendkívül szomorú.

Dispositif: A hatalom a devianciát genereációkon keresztül tartja fent olyan módon, hogy ellehetetleníti a gyermek családban való neveltetését, és mind közelebb kerül a gyermek az intézményekhez, és egyre távolabb a családtól. Ezek a gyermekek a későbbikeben szintén "csonka családokat" fognak alapítani, az ő gyermekük is nagy eséllyel kerül intézménybe. Az állam ezt a folyamatot a gondoskodó kötelesség oldaláról szemléli. A gépezet részei azok az emberek is, akik az intézményekben dolgoznak a kliensekkel. Ez a társadalom testén való hatalomgyakorlás nagyon fontos eszköze. Vannak végállomások ebben a folyamatban: börtön, drog.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése