2019. június 4., kedd

Kereszt a mellkason


A mellkason lévő kereszt fontos börtönszimbólum. Egy amerikai értelmezés szerint inkább orosz börtönökben látható tetoválás. A jelentése a régebbi magyar szleng szerint: sitiprinc, az újabb szleng szerint: jógyerek.
A magyar - és a térségbeli (Balkán) - országokban azonban az ekkora nagyságú kereszet - legalábbis a szélsőjobboldali címkézők szerint - a romaságra utal.
Még szélesebb körben az (arany)kereszt lehet utalás a hip hop kultúrára is. Ennek a lényege a jólét hangsúlyozása, és bizonyos értelemben a nem tiszta pénz megtartása. (Bár lehet, hogy ez is sztereotípiákon alapul.)
A meglátásom szerint a kereszt és a börtön közötti kapcsolat jóval mélyebb a fentieknél. A börtön maga a kereszt. Sok börtön - akár a templomok is - felülről nézve kereszt alakúak.
A rózsafüzéren lévő (műanyag, csont) kereszt valamilyen szinten köthető a Mara Salvatruchához. Ez utóbbi szintén a médián keresztül került a magyar fogvatartottak tudatába.

Dispositif: Az állam, és az uralkodó réteg elnyom, de a szent szent marad. Van olyan része az emberi tudatnak, ami nem nyomható el, nem törhető meg, és nem pusztítható el, és ez az igazságtudat. Éppen ezért zár be az állam.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése