2019. június 3., hétfő

Amerikai börtönrács


A képen a halványpiros színnel jelölt rész most a lényeg, és az, ahogy az alak kijön. A magyar börtönökben a tudomásom szerint ritka az elhúzható rács, de a zárkákat biztosan nem ilyen módon különítik el a folyosóktól. Amerikában viszont igen gyakori ez az elrendezés, legalábbis, ahogy ez a klasszikus amerikai börtönfilmeken látszik. Ilyen rács van például a már régen nem működő Alcatraz Börtönben, de a San Quentinben is. Ezek kaliforniai börtönök, még csak nem is mondhatjuk rájuk, hogy az Egyesült Államok börtöneire egységesen jellemzőek. A filmekben azonban többnyire így jelennek meg.
A magyar börtönökben a zárkákat acél zárkaajtókkal választják el a folyosóktól. A magyar zárkák jellegzetessége a tátika és a hessznyílás. Ezek közül a hessznyílás jelen van az egész rajzon.
Ahogy a fenti alak kijön az ajtón, látszik, hogy a rács tolódik, nem csukódik. Ez egy fontos elem, és szintén erősíti a média befolyását a rajzon.

Dispositif: 

1. A kaliforniai valóság keveredik a magyarral, de a lényeg az, hogy a rácsok közé zárt ember a mozgásában korlátozott, és így ugyanúgy kitaszított, mint egy testi fogyatékossággal élő személy. A hatalom mintegy kaptárba zárja a veszélyesnek tartott elemeket. Az elhúzható rács, olyan, mintha el tudná vágni a fogvatartott testét, akár a guillotine. Ahhoz, hogy az egyén ki tudjon jönni a rácson, el kell húznia, de nincs hozzá kulcsa. Ez az jelenti, hogy csak egy központi akarat képes elmozdítani a rácsot. A fogvatartott kevesebb, mint a hatalom. Testi erő is kell a rács elmozdításához, sőt test-technika is szükséges.

2. A bezáratás (elítélés) bírói döntés ereménye, amihez ügyészi és védői diszkurzus szükséges, ahol minden szónak külön jelentősége van. Ezt előzi meg a rendőri munka, ahol szintén nagy a szavak súlya. A rendőri munka előtt ott áll a szükség. Miért jött létre  a bűncselekmény? Ez egy örök kriminológiai kérdés, és bármilyen mélyen boncolgatjuk ezt a kérdést, nem lehet megfelejtkezni az állam felelősségéről. A gépezet ereje az állam, a közösség, a társadalom felelőssége.        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése